Advanced Organic Chemistry: The infrared spectrum of ethanoic acid CH3COOH HOME PAGE * SEARCH * GCSE Level Chemistry age ~14-16 * Advanced Level Chemistry age ~16-19
|
Interpreting and explaining the infrared spectrum of ethanoic acid (acetic acid) CH3COOH [Author © Dr Phil Brown GRIC, PhD: Doc Brown's advanced level organic chemistry exam revision notes suitable for students of UK A level chemistry courses & US K12 grade 11, grade 12 and AP honors chemistry courses: Molecular spectroscopy analysis of ethanoic acid [spectra page updated RE-EDIT]email doc brown Re-edit infrared spectrum of CH3COOH This is a BIG website, you need to take time to explore it Links associated with ethanoic acid * [privacy policy, cookies and disclaimer] Infrared spectroscopy - spectra index See also comparing the infrared, mass, 1H and 13C NMR spectra of two isomers of C2H4O2 Exam practise questions based on the infrared spectrum of ethanoic acid Introductory note on the infrared spectrum of ethanoic acid
Ethanoic acid,
C2H4O2,
For more see Structure and naming of CARBOXYLIC ACIDS and DERIVATIVES, including isomers
Key points about the infrared spectrum of ethanoic acid and exam practise questions
Key IR Spectrum Features of Ethanoic Acid (CH3COOH)
Common Misconceptions
Exam Revision Tips
Practise Multiple Choice Questions based on the infrared spectrum of ethanoic acid
Q1. Which peak confirms the presence of an OH group of a carboxylic acid in ethanoic acid?
Q2. Ethanoic acid versus ethanol: which feature distinguishes them?
Q3. Which wavenumber is most diagnostic of a carbonyl group?
Q4. Which isomer of ethanoic acid lacks the broad O–H stretch?
Q5. Which molecule shows both C=O and broad O–H?
Q6. Why is acid O–H broader than alcohol O–H?
Q7. Which peak would be absent in methyl methanoate compared to ethanoic acid?
Q8. Which feature distinguishes aldehydes from acids?
Q9. Which molecule shows IR wavenumbers for C=O but no O–H?
Q10. Which combination confirms carboxylic acid?
Q11 Given our isomers of molecular formula C2H4O2 ... A CH3COOHB HCOOCH3 C HOCH=CHOH D HOCH2CHO There may be more than one answer. If you think there are any errors email doc b asap
Key words & phrases: image and diagram of the infrared spectrum of ethanoic acid, complete infrared absorption spectrum of ethanoic acid, comparative spectra of ethanoic acid, prominent peaks/troughs for identifying functional groups in the infrared spectrum of ethanoic acid, important wavenumber values in cm-1 for peaks/troughs in the infrared spectrum of ethanoic acid, revision of infrared spectroscopy of ethanoic acid, fingerprint region analysis of ethanoic acid, how to identify ethanoic acid from its infrared spectrum, identifying organic compounds like ethanoic acid from their infrared spectrum, how to analyse the absorption bands in the infrared spectrum of ethanoic acid Diagram of absorption of wavenumber peaks in the infrared spectrum of ethanoic acid. Characteristic peak wavenumbers in the infrared spectrum of ethanoic acid. Finger print identification pattern using the infrared spectrum of ethanoic acid. Revision notes on the infrared spectrum of ethanoic acid. Matching and deducing the structure of the ethanoic acid molecule from its infrared spectrum. Infrared spectroscopy of carboxylic acids, infrared spectra of ethanoic acid, an isomer of molecular formula C2H4O2 How do you interpret the infrared absorption spectrum of ethanoic acid How to interpret the infrared spectrum of ethanoic acid Explanatory diagram of the infrared spectrum of the ethanoic acid molecule in terms of its molecular structure. Listing data of the prominent main wavenumber peaks troughs in the infrared spectrum of ethanoic acid. How to explain the infrared spectrum of ethanoic acid. Use of the infrared spectrum of ethanoic acid, identification of ethanoic acid from its infrared spectrum - fingerprint wavenumber pattern to identify the ethanoic acid molecule. The uses of the infrared spectrum of the ethanoic acid molecule. The distinctive features of the infrared spectrum of the ethanoic acid molecule explained. explaining the peaks-trough of the transmittance of the infrared spectrum of ethanoic acid what does the infrared spectrum tell you about the structure and properties of the ethanoic acid molecule? How do you interpret the infrared absorption spectrum of ethanoic acid CH3COOH How to interpret the infrared spectrum of ethanoic acid CH3COOH Explanatory diagram of the infrared spectrum of the ethanoic acid CH3COOH molecule in terms of its molecular structure. Listing data of the prominent main wavenumber peaks troughs in the infrared spectrum of ethanoic acid CH3COOH. How to explain the infrared spectrum of ethanoic acid CH3COOH. Use of the infrared spectrum of ethanoic acid CH3COOH, identification of ethanoic acid CH3COOH from its infrared spectrum - fingerprint wavenumber pattern to identify the ethanoic acid CH3COOH molecule. The uses of the infrared spectrum of the ethanoic acid CH3COOH molecule. The distinctive features of the infrared spectrum of the ethanoic acid CH3COOH molecule explained interpretation diagram explaining the peaks-trough of the transmittance of the infrared spectrum of ethanoic acid CH3COOH what does the infrared spectrum tell you about the structure and properties of the ethanoic acid CH3COOH molecule? How is infrared spectrum of ethanoic acid CH3COOH used to identify ethanoic acid CH3COOH? ANSWERS to the multiple choice questions based on the infrared spectrum of ethanoic acid
Q1. Which peak confirms the presence of an OH group of a carboxylic acid in ethanoic acid?
Answer: B.
Q2. Ethanoic acid versus ethanol: which feature distinguishes them?
Answer: C.
Q3. Which wavenumber is most diagnostic of a carbonyl group?
Answer: A.
Q4. Which isomer of ethanoic acid lacks the broad O–H stretch?
Answer: A.
Q5. Which molecule shows both C=O and broad O–H?
Answer: A.
Q6. Why is acid O–H broader than alcohol O–H?
Answer: A.
Q7. Which peak would be absent in methyl methanoate compared to ethanoic acid?
Answer: B.
Q8. Which feature distinguishes aldehydes from acids?
Answer: D.
Q9. Which molecule shows IR wavenumbers for C=O but no O–H?
Answer: C.
Q10. Which combination confirms carboxylic acid?
Answer: A.
Q11 Given our isomers of molecular formula C2H4O2 ... A CH3COOHB HCOOCH3 C HOCH=CHOH D HOCH2CHO There may be more than one answer. (a) Which molecule will not give an absorption for a wavenumber corresponding to C=O stretching vibrations? ANSWER: C, has a C=C bond, the other three have a C=O bond in the molecule. (a) Which molecule will not give a strong broad absorption for a wavenumber corresponding to an O-H stretching vibrations? ANSWER: B, the only one with no OH group in the molecule.
Links associated with ethanoic acid The mass spectrum of Ethanoic acid (acetic acid) The H-1 NMR spectrum of Ethanoic acid (acetic acid) The C-13 NMR spectrum of Ethanoic acid (acetic acid) The chemistry of CARBOXYLIC ACIDS and DERIVATIVES revision notes INDEX Isomers of molecular formula C2H4O2 (Mr = 60) All my pre-university Advanced Level Organic Chemistry Notes Email doc b: chem55555@hotmail.com Index of sets of isomers for a given molecular formula, some include IR and NMR spectroscopy data The chemistry of ALKANES and the petrochemical industry The chemistry of ALCOHOLS (mention of ethers) The chemistry of ALDEHYDES and KETONES The chemistry of CARBOXYLIC ACIDS, ESTERS and other derivatives The chemistry of ORGANIC-NITROGEN compound e.g. amines The chemistry of AROMATIC COMPOUNDS - benzene and derivatives Website content © Dr Phil Brown 2000+. All copyrights reserved on revision notes, images, quizzes, worksheets etc. Copying of Doc Brown's pre-university/college advanced level chemistry website material is NOT permitted. Exam revision summaries & references to chemistry course specifications are unofficial. These organic chemistry revision notes on the spectroscopy of ethanoic acid (acetic acid) - its infrared spectrum of ethanoic acid is analysed and explained and suitable for use of pre-university students studying AQA advanced level chemistry, Edexcel advanced level chemistry, OCR advanced level chemistry, IB advanced level chemistry, WJEC (Eduqas) advanced level chemistry, CIE Cambridge advanced level chemistry, US grade 11-12 AP honors chemistry courses and they will also prove useful to 1st year undergraduate students of chemistry. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ENTER
chemistry words e.g. topic, module, exam board,
formula, compound, reaction, structure, concept, equation, any 'phrase',
homework question! anything of chemical interest, like your latest homework question!
or anything
of scientific interest! This is a very comprehensive Google
generated search of my website. |